De ketenregeling onder de nieuwe Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB): wat verandert er in 2020? Vanaf 1 januari 2020 wijzigt de wetgeving op het gebied van het arbeidsrecht op een aantal punten. Vandaag: de ketenregeling (N.B.: Ik bespreek hier alleen hetgeen volgens het Burgerlijk Wetboek geldt; op een aantal aspecten kan hiervan worden afgeweken bij CAO). De ketenregeling betreft de regels omtrent het aanbieden van tijdelijke arbeidsovereenkomsten aan een werknemer.

Huidige wetgeving omtrent de ketenregeling:

Volgens de huidige regels mogen er maximaal drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden aangeboden, welke overeenkomsten in totaal 24 maanden mogen duren. Bij een tussenpoos van zes maanden of korter tussen twee overeenkomsten wordt het tweede aangeboden contract geacht een opvolgende overeenkomst te zijn. Let daarbij op: deze tussenliggende maanden tellen mee bij het berekenen van de duur van de baan. Wordt het aantal overeenkomsten dan wel de duur van 24 maanden overschreden, dan ontstaat er een dienstverband voor onbepaalde tijd.

Vanaf 2020:

De ketenregeling gaat vanaf 1 januari 2020 veranderen. Het aanbieden van drie tijdelijke arbeidsovereenkomsten blijft hetzelfde, maar de duur van tijdelijke overeenkomsten wordt: 36 maanden. De duur van tussenpozen tussen arbeidsovereenkomsten blijft 6 maanden.

“Dat is mooi! Dan kunnen de prestaties van deze werknemer langer worden getoetst voordat ik hem een vast contract aanbied. ” hoor ik de werkgevers denken. Maar daarbij moet dan wel worden bedacht dat per 1 januari 2020 de werknemerspremies ten aanzien van tijdelijke overeenkomsten hoger worden dan de premies ten aanzien van overeenkomsten voor onbepaalde tijd.

Verder is omtrent tijdelijke arbeidsovereenkomsten belangrijk te vermelden dat per 1 januari 2020 de transitievergoeding vanaf dag 1 van het dienstverband opgeëist kan worden.

De regelgeving omtrent de aanzeggingsplicht – dus: dat een werkgever uiterlijk een maand voor einde dienstverband schriftelijk aan de werknemer laat weten wat zijn plannen zijn – blijft nog steeds hetzelfde.

De WAB heeft onmiddellijke werking, waardoor deze ook van toepassing is op de op 1 januari 2020 al bestaande tijdelijke arbeidsovereenkomsten. De werkgevers doen er daarom goed aan om daaraan nu alvast aandacht aan te besteden.

Angelique Heijman – Advocaat

Mocht u meer over dit onderwerp willen weten, neem dan contact op met Cooper Advocaten via e-mail: info@cooperadvocaten.nl, of per telefoon: 020-2611926.