Een ongeval met letselschade als gevolg heeft een zeer grote impact op het leven van het slachtoffer en zijn of haar directe omgeving. Direct na een ongeval moet het letselschadetraject op gang worden gezet zodat het slachtoffer zo snel als mogelijk de hoog oplopende kosten krijgt vergoed en ook de medische behandelingen kan blijven betalen. Een letselschadezaak is juridisch complexe materie. Kennis van deze juridisch materie is dan ook geen ‘pré’, maar noodzaak. Bij uitstek een letselschade advocaat kan het slachtoffer helpen om ervoor te zorgen dat het slachtoffer zo snel mogelijk die schadevergoeding ontvangt waar hij of zij recht op heeft.

Letselschade advocaat in Haarlem e.o.

Direct na het ongeval moet het letselschadetraject worden gestart, bij uitstek in samenwerking met een ervaren letselschade advocaat. Inventarisatie van informatie moet vanaf het eerste moment plaatsvinden; getuigenverklaringen, ongevallen proces verbaal, medische informatie van behandelaars, rapport van de arbeidsinspectie, het re-integratie dossier, dit zijn enkele voorbeelden van gegevens (bewijsmiddelen) die noodzakelijk zijn om aannemelijk te kunnen maken dat een ander voor het letsel en de schade aansprakelijk is.

Om de schade vergoed te kunnen krijgen moet de veroorzaker ‘aansprakelijk worden gesteld’. Een aansprakelijkstelling moet zijn voorzien van de juiste juridische motivering en de noodzakelijke bewijsmiddelen. De letselschade advocaat stelt de aansprakelijkstelling op namens het slachtoffer en staat in direct contact met de aansprakelijkheidsverzekeraar.

Overleg met de aansprakelijkheidsverzekeraar

De aansprakelijkstelling wordt in de meeste gevallen door de aangesproken derde doorgezonden naar zijn of haar aansprakelijkheidsverzekeraar. De werkgever die door een werknemer met letsel wordt aangesproken voor een ongeval tijdens werk zal de aansprakelijkstelling doorsturen naar de verzekeraar, de arts die aansprakelijk wordt gesteld doet hetzelfde, en in het geval van een verkeersongeval kan de letselschade advocaat de aansprakelijkstelling rechtstreeks naar de WAM-verzekeraar versturen.

De aansprakelijkheidsverzekeraar beoordeelt de aansprakelijkstelling en gaat al dan niet over tot erkenning van de aansprakelijkheid. Gaat de verzekeraar niet (direct) over tot erkenning van de aansprakelijkheid, dan overlegt de letselschade advocaat met het slachtoffer de verdere mogelijkheden. Soms moet de verzekeraar nog verder worden overtuigd, het loont dan om met de verzekeraar verder in overleg te treden.

Schadevergoeding

Wanneer de verzekeraar de aansprakelijkheid heeft erkend, dan moet de verzekeraar alle schade van het slachtoffer vergoeden. Onder schade wordt bedoeld zowel de immateriële schade (smartengeld) als de materiële schade (vermogensschade).

De letselschade advocaat zorgt ervoor dat het letselschadetraject in goede banen wordt geleid en dat het slachtoffer op tijd tussendoor de voorlopige schadevergoeding krijgt uitbetaald. Periodieke betalingen zijn essentieel omdat het slachtoffer immers niet kan wachten tot het einde van de zaak. De schade neemt een steeds grotere omvang aan en vanaf het begin wordt door het slachtoffer al kosten gemaakt en moeten rekeningen worden betaald. Denkt u daarbij dan onder andere aan: medische kosten, kosten voor huishoudelijke hulp en verlies van arbeidsvermogen doordat het slachtoffer (tijdelijk) niet meer of minder kan werken.

Advocaatkosten voor rekening van de aansprakelijke verzekeraar

Wanneer de aansprakelijkheid is erkend door de verzekeraar, dan stelt de wet dat de verzekeraar, naast de schade, alle redelijke (buitengerechtelijke) kosten van het slachtoffer moet betalen. Onder deze kosten vallen onder meer: de advocaatkosten, kosten voor het opvragen van (medische) informatie, kosten voor medisch advies en kosten voor het inschakelen van medisch deskundigen.

Deelgeschilprocedure

Als een verzekeraar (vervolgens) weigert de aansprakelijkheid te erkennen, dan kan een deelgeschilprocedure worden gestart bij de rechtbank. De kosten voor een deelgeschil worden beoordeeld als ‘buitengerechtelijke kosten’ en komen voor rekening van de verzekeraar. De rechter wordt dan verzocht voor recht te verklaren dat de verzekeraar aansprakelijk is voor de gevolgen van het ongeval, en dus alle schade van het slachtoffer moet vergoeden.

Hulp nodig van een letselschade advocaat?

Onze letselschade advocaat helpt u overzicht te creëren in een chaotische periode in uw leven. Het slachtoffer moet zich volledig kunnen richten op zijn of haar medisch herstel, onze advocaat letselschade zorgt voor de juridische afhandeling van de letselschadezaak en zorgt ervoor dat het slachtoffer de schade volledig krijgt vergoed. Wij begeleiden het slachtoffer van ‘a tot z’ in het letselschadetraject; van aansprakelijkstelling tot aan de slotbetaling, tussendoor zorgen wij ervoor dat het slachtoffer periodiek in voldoende mate financieel wordt gecompenseerd door de verzekeraar. Waar nodig procederen wij als de verzekeraar niet of in onvoldoende mate wil meewerken. Wij bieden namens het slachtoffer die specialistische tegenwicht tegenover de professionele verzekeraar die elke letselschadezaak nodig heeft, de verzekeraar dient immers niet het belang van het slachtoffer.

Bent u slachtoffer geworden van een arbeidsongeval, verkeersongeval of bent u het slachtoffer geworden van een medische misser, neemt u dan direct vrijblijvend contact op met ons. Hebt u als werkgever te maken met een (langdurig) zieke werknemer ten gevolge van een ongeval, dan kunt u contact met ons opnemen voor advies over hoe u het beste met deze situatie en de gevolgen voor uw onderneming kunt omgaan.